NOS NieuwsAangepast

"Syriërs blijven vluchten"

In Syrië is er niet alleen een burgeroorlog gaande tussen president Assad en de rebellen. Ook onderling vechten rebellen met elkaar. "Mensen vluchten voor de bommen van Assad en het geweld tussen rebellengroepen. Ik weet niet waar ze blijven", zegt NOS-verslaggever Arabische wereld Lex Runderkamp die twee dagen geleden Syrië weer in is gegaan.

Wat valt je daar het meeste op?

"Als je hier reist dan zie je direct dat de oorlogsschade is toegenomen. De bombardementen door het regime van president Assad op dorpen en delen van de stad Aleppo zijn zo hevig dat de helft van de bevolking huis en haard heeft verlaten. Ze vluchten naar het platteland en Azaz, een plaats bij de grens met Turkije. Ook daar zijn bombardementen. Mensen vluchten de weilanden in en ik weet echt niet meer waar al die Syriërs blijven."

Wat merk je van de onderlinge strijd tussen groepen rebellen?

"Die strijd is echt enorm toegenomen. In Azaz zie je dat mensen voor het eerst openlijk durven praten over de gevechten die ze hadden met extremistische bewegingen als ISIS, beide onderdeel van al-Qaida. De stad werd overlopen door ISIS. Honderden mensen verdwenen in een gevangenis of werden geëxecuteerd en in een waterput gegooid. Zelfs religieuze heiligdommen en de meelfabriek zijn vernietigd."

De oorlog is nog niet voorbij. Wat moeten de mensen daar nu verder?

"Mensen steken de handen in de lucht. Ze weten niet meer wat ze moeten verwachten. Nu ISIS uit Azaz weg is kunnen mensen zichzelf weer besturen. Maar ze kijken allemaal naar wat Assad gaat doen. En dan vooral naar zijn vliegtuigen, want de afgelopen dagen zijn de steden opnieuw gebombardeerd. Syriërs weten niet wat de toekomst gaat brengen."

Verslaggever Lex Runderkamp maakte een reportage over de stad Azaz in het NOS Achtuurjournaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl