NOS NieuwsAangepast

Turkije moet Cyprus schade betalen

Turkije moet Cyprus een schadevergoeding van negentig miljoen euro betalen. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens bepaald. Het is de hoogste schadevergoeding die ooit door het Straatsburgse hof is opgelegd.

Dertig miljoen is bedoeld voor nabestaanden van Grieks-Cyprioten die spoorloos zijn verdwenen bij de bezetting van Noord-Cyprus door Turkije in 1974. Dat waren er volgens het hof 1456.

In 2009 had het Hof bepaald dat Turkije nabestaanden van achttien gedode Cypriotische soldaten en burgers een schadevergoeding van 20.000 euro moest betalen. Dat bedrag moet nu ook aan nabestaanden van vermisten worden betaald.

Verhuizen

Zestig miljoen is voor Grieks-Cyprioten die na de Turkse invasie van Noord-Cyprus gedwongen werden om te verhuizen. Voor het overgrote deel zijn dat voormalige inwoners van het noordoostelijke schiereiland Karpas.

Turkije moet het totaalbedrag aan de Cypriotische regering betalen. Die moet het geld over de burgers voor wie het is bedoeld, verdelen.

Staatsgreep

De Turkse bezetting van Noord-Cyprus werd ingegeven door een staatsgreep, die vanuit Griekenland werd georkestreerd. Die was bedoeld om Cyprus bij Griekenland in te lijven. Turkije wilde dit voorkomen, onder meer om de Turks-Cypriotische minderheid op het eiland te beschermen.

Sindsdien is Cyprus verdeeld in een Turks deel in het noorden en een Grieks deel in het zuiden. Het noordelijke deel wordt alleen door Turkije erkend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl