NOS NieuwsAangepast

VGZ maakt veel winst met zorg

VGZ heeft in 2013 ruim meer winst gemaakt dan het jaar daarvoor. Dat meldt de zorgverzekeringscoöperatie vandaag in de jaarcijfers.

In 2012 maakte de verzekeraar nog 150 miljoen euro winst, afgelopen jaar was dat 510 miljoen euro. In totaal heeft de verzekeraar 9,9 miljard euro aan zorgkosten uitgekeerd.

VGZ zegt dat de winst gestegen is, omdat de zorg goedkoper is ingekocht en mensen minder gebruik hebben gemaakt van zorg dan verwacht. Zorgverleners zouden volgens de verzekeraar steeds beter beseffen dat de zorgkosten te snel stijgen. Ook het hogere eigen risico en een betere zorgpreventie leiden tot minder doktersbezoek.

Geen winstoogmerk

VGZ is een verzekeraar zonder winstoogmerk. Daarom is ruim de helft van de winst gebruikt om de premie over 2014 te verlagen. De rest wordt gebruikt om premiestijging in de toekomst te beperken en om de financiële buffers te vergroten.

Doordat de AWBZ in 2015 deels wordt overgeheveld naar de zorgverzekeringen, stijgen de zorgkosten voor de verzekeraars. Daarom moeten zij hun buffers vergroten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl