NOS NieuwsAangepast

Gemeente stuurt ouderen tehuis uit

Het ministerie van VWS heeft de burgemeester van Wageningen om opheldering gevraagd. Wageningen wil dat 32 bejaarden op zoek gaan naar een nieuwe woning. Ze wonen nu in een verzorgingshuis, maar daar zijn ze volgens de gemeente te goed voor.

In de nieuwe zorgakkoord is geregeld dat alleen mensen die veel zorg nodig hebben in een verzorgingshuis mogen. Ook het bestemmingsplan van de gemeente Wageningen stelt deze eis aan de bewoners van Dennerust. "Dat is voor een groot deel van de bewoners niet aan de orde", zegt burgemeester Van Rumund in een verklaring.

32 van de 68 bewoners zijn volgens de gemeente niet hulpbehoevend en houden plaatsen bezet van mensen die wel hulp nodig hebben. De burgemeester zegt dat de verhuizing een lastig besluit is. "Maar we moeten ons aan ons eigen beleid houden, anders is het einde zoek."

Jehova's Getuigen

Het verzorgingshuis is eigendom van de Stichting Jah-Jireh, een stichting van de Jehova's Getuigen. Wim Niemans is bestuurslid van de stichting: "Volgens de gemeente mogen er alleen hulpbehoevenden wonen. Wij zijn het daar niet mee eens. Ouderen huren bij ons een kamer en kopen zorg en maaltijden in. Bovendien zorgen ze ook voor elkaar. Dit is precies zoals het Rijk het wil."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl