NOS VoetbalAangepast

Nog één maand: Brazilië niet klaar

Het WK voetbal begint over precies een maand met de openingswedstrijd van gastland Brazilië tegen Kroatië. Met nog slechts 31 dagen op de teller lijkt het gastland nog niet klaar te zijn voor het grootste voetbalevenement ter wereld.

Het eerste punt waarop de Brazilianen nog achterlopen zijn de stadions. Voor het toernooi worden twaalf stadions gebruikt; zes daarvan waren al klaar en zijn gebruikt voor de Confederations Cup van vorig jaar. Van de andere zes zijn er twee nog steeds niet helemaal af, waaronder het stadion waar de openingswedstrijd wordt gespeeld.

De Arena Corinthians in São Paulo en de Arena da Baixada in Curitiba zijn nog nooit officieel opgeleverd. De Arena Corinthians werd getroffen door pech toen in november een bouwkraan instortte en een deel van het stadion verwoestte.

Curitiba en Cuiabá

Het stadion in Curitiba is er het ergst aan toe. De FIFA was van plan om een andere speelstad te kiezen, omdat de oplevering van het stadion ver achterliep op schema. Pas in februari werd de knoop definitief doorgehakt en kreeg de stad te horen dat het mocht aanblijven als organisator van enkele wedstrijden.

De Arena Pantanal in Cuiabá is al wel af, maar veel heeft het niet gescheeld. Na veel vertraging was pas eind vorige maand de officiële opening. Wel was er op dat moment al een wedstrijd gespeeld: Santos speelde met 0-0 gelijk tegen Mixto.

Infrastructuur

Het grootste euvel voor Brazilië blijft echter de infrastructuur. Reizen tussen steden is alleen mogelijk per bus of vliegtuig, want er zijn geen treinen. Binnen de steden zelf is het vervoer ook niet altijd goed genoeg om grote hoeveelheden fans te kunnen vervoeren. Ook de medische faciliteiten kunnen beter.

De FIFA organiseert het toernooi, maar de lokale organisatiecommissie, LOC, is verantwoordelijk voor de uitvoering. De LOC is de organisatie die per speelstad de bouw van de stadions en de infrastructuur overziet.

Saint-Clair Milesi, directeur communicatie van de LOC, zegt: "We hebben nog steeds een heleboel werk te doen. Het is niet makkelijk om een toernooi als dit in elkaar te zetten en de grootte van Brazilië werkt ook niet mee."

"Serieuze problemen"

Brazilië werd in 2007 gekozen om het WK te organiseren, maar sinds die tijd is er weinig veranderd aan de infrastructuur. Christopher Gaffney, een wetenschapper die het effect van het WK op de Braziliaanse steden bestudeert: "Met nog een maand te gaan, zien we nog steeds serieuze problemen met de Braziliaanse infrastructuur. Vooral het vervoer tussen de steden gaat nog knap lastig worden."

"Behalve dat er geen treindienst is tussen de steden, laat ook de infrastructuur in de steden vaak te wensen over. Het alledaags vervoer, de hygiëne, de gezondheidszorg en het onderwijs. Het WK heeft er niet voor gezorgd dat dat de afgelopen zeven jaar is verbeterd", aldus Gaffney.

Nog een maand

Met de aftrap op 12 juni, over precies een maand, heeft Brazilië nog veel werk voor de boeg. Met twaalf speelsteden, 32 deelnemers en 64 wedstrijden, blijkt het organiseren van een goed lopend toernooi een lastig karwei voor een land als Brazilië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl