NOS NieuwsAangepast

"Ontvoerde meisjes Nigeria gezien"

Er is nieuwe informatie over de verblijfplaats van de zeker 200 meisjes die een maand geleden in Noord-Nigeria werden ontvoerd door terreurorganisatie Boko Haram. Dat zegt de gouverneur van de Nigeriaanse staat Borno, Kashim Shettima. Volgens hem zijn ze recent gezien, maar details gaf hij niet.

Shettima zegt tegen de BBC dat Boko Haram de meisjes niet over de grens heeft meegenomen naar buurlanden Tsjaad of Kameroen. Hij heeft de informatie over waar de meisjes zouden zijn, doorgespeeld naar het leger. Eerder waren er berichten dat de kinderen naar buurlanden waren gebracht om te worden verkocht aan mensenhandelaren.

Anti-terreurteam

Bij de zoekoperatie naar de meisjes heeft Nigeria nu ook hulp gekregen van Israël, zei de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan. Er zou een speciaal Israëlisch anti-terreurteam naar het Afrikaanse land gaan. De Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben ook al experts gestuurd.

De Nigeriaanse autoriteiten liggen onder vuur omdat ze veel te laat actie zouden hebben ondernomen nadat de meisjes half april door gewapende mannen werden meegenomen uit hun school in Chibok, in de noordoostelijke staat Borno. De islamitische terreurgroepering Boko Haram eiste de verantwoordelijkheid voor de ontvoering later op.

Boko Haram-top

De Franse president Hollande kwam gisteren met een voorstel voor een top over Boko Haram. Ook de buurlanden van Nigeria zouden daarbij betrokken moeten worden, evenals de VS, Groot-Brittannië en de EU. Hollande hoopt dat de top al zaterdag kan plaatsvinden.

Boko Haram, opgericht in 2002, voert sinds 2009 een gewelddadige strijd in Nigeria tegen de regering. De groepering wil een islamitische staat vestigen en keurt westerse invloeden af.

Bij aanslagen zijn de afgelopen jaren duizenden mensen omgekomen, vooral in het noordoosten van het land, waar de groepering zijn machtsbasis heeft. In april was er een grote aanslag op een busstation in de hoofdstad Abuja, waarbij zo'n 75 mensen omkwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl