NOS SportAangepast

Lammers met Belgen onder water

Marc Lammers, de bondscoach van de Belgische hockeyers, bereidt zich met zijn mannen op bijzondere wijze voor op de WK hockey in Den Haag. Hij nam zijn ploeg mee naar het Rotterdamse havengebied, waar de zuiderburen in het kader van teambuilding allerlei 'noodsituaties' moesten oplossen.

De Belgen dienden onder meer een zinkende boot te verlaten en ze moesten omgaan met zware weersomstandigheden. De extreme en spectaculaire situaties zijn bedoeld om de teamgeest te verbeteren en de spelers te laten omgaan met omstandigheden waarbij stress komt kijken.

Afspraken

"Wat ik met name belangrijk vind, is dat je met elkaar een opdracht moet vervullen, met een wedstrijdelement. Daarbij moet je slim zijn en niet meteen beginnen met de wedstrijd. Je moet eerst met elkaar goede afspraken maken voor als er iets fout gaat", aldus Lammers, die de WK op 31 mei begint met een wedstrijd tegen India.

"Er moet eerst een duidelijk plan komen, dan zijn er ook minder excuses. Met dit soort trainingen denk ik dat we iets meer kunnen bereiken, meer dan wanneer we alleen maar zouden hockeyen."

Stress

"We waren allemaal een beetje argwanend voordat we hier naartoe kwamen", bekent speler Loick Luypaert. "Maar het was heel gezellig en leuk om hier samen te zijn en met het team te vechten."

Teamgenoot Thomas Briels ziet veel nut in de vernieuwende aanpak van de Nederlandse bondscoach. "Het gaat erom hoe je reageert in situaties van stress, als je het moeilijk hebt", aldus Briels, die uitkomt voor het Nederlandse Oranje Zwart.

"Straks in Den Haag zit er veel publiek op de tribunes en dan is het lastig communiceren. Dan leer je hier wel van. Hoe handelt iedereen in een bepaalde situatie. Als we de wereldtitel winnen, dan zal iedereen zeggen dat dit briljant was. Laten we het hopen."

Innovatief

Lammers, sinds oktober 2012 werkzaam in België, introduceerde in het verleden al diverse innovatieve technieken. Zo kwam hij met speciaal ontworpen cooling-downvesten, een zogenaamde videobril en oortjes om zijn speelsters te instrueren bij een strafcorner.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl