Nog lang niet alle cafés rookvrij

In driekwart van de cafés waarvoor een rookverbod geldt, is de asbak binnen verdwenen. Dat aantal neemt gestaag toe, blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In het najaar lag het percentage cafés waar geen sigaret meer wordt opgestoken nog op 65 procent.

Staatssecretaris Van Rijn (VWS) is gisteravond mee geweest met een controle in horecagelegenheden in Den Haag. De inspecteurs van de NVWA hebben vooral gekeken naar de naleving van het rookverbod en het verbod op verkoop van tabak aan jongeren onder de 18.

Van Rijn is positief over de dalende trend om te roken in de kroeg, maar hij verwacht dat er nog een lange weg is te gaan voordat het rookverbod overal wordt gerespecteerd.

Nieuwe wet

Van Rijn verwacht veel van het wetsvoorstel dat het rookverbod in de hele horeca regelt. Door die wet komt er volgens hem meer duidelijkheid. "Dan mag er gewoon in geen enkel café meer gerookt worden." Nu wordt er nog een uitzondering gemaakt voor kleine cafés zonder personeel.

Van Rijn gaat er niet vanuit dat er na invoering van de wet nergens meer in de horeca een sigaret wordt opgestoken. Hij spreekt van een hardnekkig fenomeen in onze samenleving. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit zal met extra capaciteit scherp blijven controleren, zegt de staatssecretaris.

Three strikes out

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft vorige maand voor het eerst gebruikgemaakt van een nieuwe maatregel om tabaksverkopers te straffen. Het gaat om de zogeheten three-strikes-out maatregel. Die is sinds 1 januari van kracht.

Winkeliers of horeca-uitbaters die drie keer binnen een jaar sigaretten of andere tabakswaren verkopen aan jongeren onder de 18, moeten de verkoop minstens een week staken. Ook krijgen ze een boete.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl