NOS NieuwsAangepast

"Toekomst EU is bebaard meisje"

De winnaar van het Eurovisie Songfestival, Conchita Wurst, is vanmiddag als een held ontvangen in Wenen, maar de vrouw met de baard krijgt veel kritiek in Rusland. De nationalistische politicus Zjirinovski haalde zelfs de Tweede Wereldoorlog erbij.

"Het land vrijgeven was een vergissing, we hadden er moeten blijven", zei Zjirinovski. Hij refereerde aan de bezetting van Oostenrijk door Russische militairen na de oorlog. Zjirinovski zei verder dat de winst van de Oostenrijker het einde van Europa betekent.

Referendum

De pro-Russische gouverneur van de Oekraïense stad Charkov voerde Conchita Wurst aan als argument tegen Europa bij het referendum over zelfbestuur. Hij zei vandaag "niet bij mensen als Conchita" te willen horen.

De Russische vice-premier deed ook een duit in het zakje. Hij twitterde dat de winst van de Oostenrijker de toekomst laat zien aan voorstanders van Europese integratie. Die toekomst is "een bebaard meisje", stelde hij.

Op 1 in iTunes

Eerder waren er in Rusland, Armenië en Wit-Rusland petities gestart om het optreden van Conchita Wurst te weren uit de tv-uitzending van het Songfestival.

Maar niet alle Russen verzetten zich zo tegen de vrouw met de baard. Conchita Wurst kreeg gisteren 5 punten van Rusland en het winnende nummer, Rise Like a Phoenix, staat op 1 in de Russische iTunes Top-10.

"Niet te stoppen"

Conchita Wurst zelf reageerde op een persconferentie na aankomst in Wenen op de kritiek uit Rusland. "We zijn niet te stoppen", zei het alter ego van de 25-jarige Tom Neuwirth.

"Ik droom van een wereld waar we niet over irrelevante dingen spreken als seksualiteit, waar je vandaan komt of van wie je houdt. Daar gaat het helemaal niet om", voegde de Oostenrijker daar nog aan toe.

In eigen land wordt Conchita Wurst volop gefêteerd. De zanger werd door honderden fans en journalisten opgewacht op de luchthaven in Wenen. President Fischer noemde de overwinning een triomf voor diversiteit en tolerantie in Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl