NOS NieuwsAangepast

O-Oekraïne stemt over zelfbestuur

In de regio's Donetsk en Loegansk, in het oosten van Oekraïne, kunnen inwoners vandaag naar de stembus om zich uit te spreken voor of tegen afscheiding. De stemlokalen openden om 08.00 uur plaatselijke tijd (07.00 uur Nederlandse tijd).

Het referendum, dat door pro-Russische rebellen op touw is gezet, is zeer omstreden. De regering in Kiev erkent de volksraadpleging niet. Interim-president Toertsjinov spreekt van een stap richting de afgrond. "De voorstanders van autonomie begrijpen niet dat de economie zal instorten, net als de levens van de meerderheid van de bevolking."

"Besluit van het volk"

De Europese Unie en de VS erkennen het referendum ook niet. De Russische president Poetin heeft de pro-Russische separatisten opgeroepen het referendum uit te stellen en een dialoog te beginnen.

De organisatoren hebben aan die oproep geen gehoor gegeven. Volgens hen was dat "een besluit van het volk". Zij zijn van plan eind deze maand een tweede referendum te houden, over aansluiting bij Rusland.

Onderschept

De meeste stembureaus worden bemand door pro-Russische activisten. Gisteren zouden Oekraïense troepen al 100.000 stembiljetten hebben onderschept, waarop het vakje met 'ja' al was ingevuld.

Verder zijn er geen goede stemlijsten. Op de biljetten staat één vraag: "Steunt u de wet van zelfbestuur voor de Volksrepubliek van Donetsk/Loegansk?".

NOS-verslaggever Gert-Jan Dennekamp zegt dat de kans groot is dat tegenstanders van afsplitsing helemaal niet naar de stembus gaan.

Volgens de organisator van het referendum in Donetsk geldt de uitslag, "ongeacht de opkomst".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl