Máxima: de Nederlander bestaat niet

Prinses Máxima zegt dat ze na zeven jaar nog steeds niet weet wat de Nederlandse identiteit inhoudt.

Maar dat is niet erg, zei ze in een persoonlijke toespraak bij de presentatie van een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over de nationale identiteit. 

Volgens Máxima bestaat de Nederlandse identiteit niet, net zo min als de Nederlander en de Argentijn. Om iemands identiteit zijn geen hekken te plaatsen, vindt de prinses. 

Veelzijdig

Verder zei Máxima dat Nederland te veelzijdig is om in één cliché te vatten. Nederland is: ramen zonder gordijnen zodat iedereen naar binnen kan kijken, maar ook hechten aan privacy. 

In het rapport van de WRR staat ook dat er niet zoiets is als de Nederlandse identiteit.

De prinses toonde sympathie voor het advies van de WRR om niet meer te spreken over dé Nederlandse mentaliteit, maar te kijken naar manieren waarop mensen zich verbonden voelen met dit land. 

"Dat betekent heel simpel: elkaar leren begrijpen omdat je een belang deelt, bijvoorbeeld de sportvereniging of de buurt. Het goede daarvan is dat je je niet richt op zichtbare verschillen tussen mensen, maar op een gezamenlijk doel", zei Máxima.

Ten onrechte

Onderzoeker Pauliene Meurs van de WRR stelde dat er in het debat over de Nederlandse identiteit ten onrechte een vermenging is ontstaan tussen nationaliteit en loyaliteit. 

"Het hebben van twee paspoorten zegt niets over iemands loyaliteit." In haar ogen moet er veel breder naar het onderwerp worden gekeken. 

Het rapport van de WRR werd maandag overhandigd aan minister Hirsch Ballin. 

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Prins George ontmoet bilby George Video Op hun rondreis door Australië hebben de Britse prins William en zijn gezin een bezoek gebracht aan...20 apr 2014, 5279 keer afgespeeld
  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 8511 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 1333 keer afgespeeld

Meer video en audio