NOS NieuwsAangepast

"Moskou hackt Belgische staat"

Hackers hebben ingebroken op het computernetwerk van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de Vlaamse krant De Tijd lijkt het erop dat Rusland achter de inbraak zit.

Moskou zou gebruik hebben gemaakt van de slechte Belgische beveiliging om geheime dossiers over de crisis in Oekraïne te kopiëren.

Blamage

België sprak na annexatie van de Krim met andere Europese landen mee over sancties tegen Rusland. "Die gekopieerde documenten gingen daar ongetwijfeld over", zegt correspondent Joris van Poppel. "Als de Russen achter de hack zitten, is dat voor Rusland een grote winst. Voor België is het een blamage."

Computerexperts van de Belgische overheid voeren crisisoverleg over de spionage. Minister Reynders van Buitenlandse Zaken zegt dat de ICT-dienst uitzoekt hoe groot de schade is. Er worden noodmaatregelen genomen om het netwerk beter te beschermen.

Belgacom

Het is niet de eerste keer dat hackers weten binnen te dringen bij de Belgische overheid. In 2011 werd Buitenlandse Zaken ook gehackt, vermoedelijk door China.

Ook de Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten sloegen hun slag. Via staatstelecombedrijf Belgacom konden ze medewerkers van internationale organisaties in Brussel afluisteren, zoals de NAVO en de Europese Commissie.

Kritiek

Critici vinden dat de Belgische overheid te weinig investeert in de bestrijding van cybercriminaliteit. "Er wordt wel wat aan gedaan, maar het gaat allemaal heel langzaam", zegt Van Poppel.

Deze week lag premier Di Rupo nog onder vuur. Aan het begin van zijn termijn beloofde hij tien miljoen euro te investeren in het aanpakken van cybercriminelen. Maar donderdag bleek dat het geld wegens 'tijdgebrek' nooit is verdeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl