NOS NieuwsAangepast

Herbouwd stadhuis Sarajevo open

De vernietiging van het stadhuis van Sarajevo in 1992 werd gezien als een nationale ramp in Bosnië en Herzegovina. Niet alleen het historische gebouw ging verloren, ook de prestigieuze bibliotheek die erin gehuisvest was ging in vlammen op. Oorzaak: een mortieraanval tijdens de belegering van de stad.

Het gebouw is nu herbouwd. Met een lichtshow werd het stadhuis gisteravond heropend.

"Dit is een triomf van beschaving over barbarisme, licht over duisternis, leven over dood. Een triomf van eenheid en co-existentie over onmenselijke en onnatuurlijke scheiding en botsingen", zei Bakir Izetbegovic, een van de leiders van Bosnië, bij de ceremonie.

Eerste Wereldoorlog

Het stadhuis werd 118 jaar geleden gebouwd in wat toen nog Oostenrijk-Hongarije was. De pseudo-Moorse stijl stond symbool voor het multiculturele erfgoed van de Balkan. Het stadhuis werd gebouwd in de Turkse wijk van de stad.

Precies 100 jaar geleden werd in het stadhuis de laatste receptie gehouden voor aartshertog Frans Ferdinand. Bij het verlaten ervan werd hij door separatisten vermoord; het zou het begin betekenen van de Eerste Wereldoorlog.

In 1949 werd het gebouw overgenomen door de Nationale Bibliotheek.

Scherpschutters

Bij de belegering van Sarajevo werd het gebouw in augustus 1992 geraakt door een granaat van het Bosnisch-Servische leger. Hoewel brandweerlieden scherpschutters trotseerden om het vuur te blussen, ging het grootste deel van de collectie verloren. Het gebouw brandde volledig uit.

De herbouw werd mede mogelijk doordat de Europese Unie meer dan de helft wilde betalen van de 16 miljoen die ervoor nodig was. Het nieuwe gebouw is versierd met 2000 vierkante meter muurschilderingen in oosterse stijl, arabesken. Daar deden schilders een jaar over.

Dat met de herbouw van het stadhuis nog niet alle oude wonden zijn geheeld werd duidelijk bij de heropening: Bosnisch-Servische functionarissen ontbraken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl