NOS NieuwsAangepast

Drone botste bijna met vliegtuig VS

Een Amerikaans vliegtuig is in maart aan een ramp ontsnapt. Tijdens de landing miste het toestel net een drone. Het incident kwam naar buiten tijdens een congres over de gevaren van de onbemande vliegtuigjes.

Het vliegtuig van American Airlines was van Charlotte in North Carolina naar Tallahassee in Florida gevlogen. Op 700 meter hoogte zag de piloot ineens het andere vliegtuigje.

Rampzalig

"Volgens de piloot kwam de drone zo dichtbij dat hij dacht dat hij hem geraakt had", zei een woordvoerder van luchtvaartautoriteit FAA. "Gelukkig bleek na de landing bij een inspectie dat dat niet gebeurd was."

De onderzoekers konden niet ontdekken wie de drone had bestuurd. Als de drone een motor ingezogen was, had dat rampzalige gevolgen kunnen hebben.

Goedkoper

Volgens de FAA vormen drones een steeds groter gevaar voor de luchtvaart. Doordat ze steeds goedkoper worden, maken steeds meer mensen er gebruik van. Volgens de FAA moet goed worden nagedacht over hoe dat veilig kan gebeuren.

Momenteel moet iemand die een drone wil vliegen binnen een straal van 8 kilometer rond een vliegveld de verkeersleiding daarvan op de hoogte brengen. Ook moeten drones onder de 400 voet blijven, zo'n 120 meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl