NOS NieuwsAangepast

Poetin bij 9 mei-parade op de Krim

President Poetin is vanmiddag aanwezig bij een vlootschouw en een militaire parade op de Krim. De Russische president bekijkt daar ook een luchtshow.

De jaarlijkse 9 meiviering begint om 14.00 uur in Sebastopol, de grootste stad op de Krim. Sebastopol is de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot.

Het militaire vertoon hoort bij de viering van de overwinning op nazi-Duitsland, op 9 mei 1945. Russische leiders wonen altijd de parade op het Rode Plein in Moskou bij, maar Poetin plakt daar dus nog een parade aan vast.

In Moskou zei Poetin vanochtend dat Europa gevrijwaard is van slavernij dankzij de ijzeren wil van de Sovjetbevolking. Hij bedankte het leger en de veteranen, maar zweeg over de crisis in buurland Oekraïne.

Annexatie

De Krim hoorde tot anderhalve maand geleden bij Oekraïne. Eind maart werd het schiereiland door Rusland geannexeerd na een referendum. Dat kwam Poetin op felle kritiek van het Westen te staan.

In het oosten van Oekraïne, waar een deel van de bevolking ook wil breken met de regering in Kiev, zijn pro-Russische activisten vast van plan om vandaag de Dag van de Overwinning te vieren. 9 mei is traditioneel ook in Oekraïne een feestdag, maar de interim-regering heeft grote evenementen dit jaar afgelast uit vrees voor nieuwe botsingen tussen separatisten en pro-westerse activisten.

Donetsk

Toch zijn de separatisten in het Oost-Oekraïense Donetsk vastbesloten om vandaag de straat op te gaan, meldt verslaggever Gert-Jan Dennekamp vanuit die stad.

Zij trekken regelmatig parallellen tussen hun strijd tegen "het fascistische regime" in Kiev en de strijd tegen de nazi's in de Tweede Wereldoorlog.

Ook dragen veel activisten oranje-zwarte Sint Jorislintjes, het symbool van de zege op nazi-Duitsland. In verschillende steden in Oost-Oekraïne is meer politie op de been dan normaal om de orde te bewaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl