NOS NieuwsAangepast

Samsom: we doen ons uiterste best

De PvdA-Kamerfractie moet zich inspannen om te zorgen dat kinderen van wie gemeenten weten dat ze meer dan vijf jaar in Nederland wonen, ook onder het kinderpardon vallen. Die motie werd gisteravond aangenomen op de PvdA-ledenvergadering in Zwolle. PvdA-leider Diederik Samsom beloofde de zaal zijn uiterste best te doen voor deze kinderen. Maar kinderen die onder gemeentelijk toezicht stonden automatisch toelaten, kan volgens Samsom niet. Zelfs niet als een kind al die tijd op school zat.

Samsom: "Als je naar school bent geweest in Nederland, dan ben je niet in beeld van de overheid. Gelukkig niet, zeg ik erbij, want in Nederland stellen wij kinderen in staat om naar school te gaan, ook als ze illegaal zijn in dit land. Ik vind dat kinderen altijd onderwijs moeten kunnen krijgen en nooit de dupe mogen worden van de illegaliteit van hun ouders en dus staan we hun dat toe. Maar dat betekent dus ook dat het geen definitie is van gemeentelijk toezicht."

Hoe moet er dan gekeken worden als er geen duidelijke definitie is?

"Ik hoop dat alle burgemeesters die zich terecht zorgen maken ook zullen meehelpen. Zij kunnen de informatie aanleveren die nodig is om te kunnen beoordelen of een kind juridisch dan wel de facto heeft voldaan aan alle regels, aan het feit dat hij in beeld is geweest en heeft meegewerkt met de overheid. Daar kan een burgemeester voor zorgen. Als die de juiste informatie weet aan te leveren, dan kan de staatssecretaris met meer onderbouwing tot het juiste besluit komen."

De zaal zei, Teeven, best een aardige man, maar hij zit er ook geharnast in. Hij zal het als een persoonlijk falen zien als hij mensen alsnog een verblijfsvergunning moet geven die hij eerder had afgewezen.

"De PvdA-fractie, en dan met name de voorzitter, dat ben ik, die zitten er ook behoorlijk geharnast in. Het kinderpardon is bedoeld voor kinderen die hier al heel lang verblijven, die altijd in beeld zijn geweest van de overheid, naar die bedoeling moet het kinderpardon worden uitgevoerd."

Kunt u Teeven ook dwingen?

"Tot nu toe roepen we hem vooral op, zo gaat het ook bij de controlerende macht. (..) Veel kinderen zitten nog in de procedure, wij blijven opletten totdat het uiteindelijk goedkomt."

Wat gaat u doen als er een aantal toch niet wordt toegelaten?

"Dan zullen we ook moeten kijken op basis waarvan. Het is een vervelend voorbeeld, maar we hebben in Nederland ook oorlogsmisdadigers als vluchteling. Tegen hen zeggen we: sorry, u moet terug naar uw eigen land, Afghanistan, en daar moet recht worden gedaan. En omdat wij gezinnen nooit uit elkaar halen, moeten de kinderen dan ook terug. Dat zou zo'n omstandigheid kunnen zijn dat we zeggen: nee, dit kind en hun ouders mogen hier niet blijven."

En als het minder duidelijk ligt, bij ingewikkeldere gevallen?

"We zullen goed kijken wat de redenen dan zijn. Uiteindelijk kan de controlerende macht de staatssecretaris altijd dwingen om te doen wat wij willen dat hij doet."

Als u een meerderheid in de Tweede Kamer heeft. Daar gaat u dan ook persoonlijk voor knokken?

"Wij knokken voor het kinderpardon, voor die kinderen. We willen ze een leven geven, een toekomst geven in dit land als je aan de regels voldoet, als je de facto aan de regels voldoet ook. Als je daar niet aan voldoet, dan zijn er ook weer grenzen. Dat geldt helaas altijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl