NOS NieuwsAangepast

PvdA-leden: ruimhartig kinderpardon

Het kinderpardon moet ruimhartiger worden toegepast. Op een PvdA-ledenraad in Zwolle werd daarover vanavond een motie aangenomen. Het partijbestuur staat achter dit besluit.

De ledenraad vergaderde eigenlijk over een rapport dat Ad Melkert schreef over de economie in Europa, maar de leden wilden het ook over het kinderpardon hebben.

Het Edese PvdA-raadslid Alet van Leeuwen diende een motie in met een oproep tot een soepeler houding bij de uitvoering van de regels. Ook veel burgemeesters pleiten daarvoor.

Inspannen

De motie is gericht aan de Tweede Kamerfractie, de PvdA-bewindslieden en het partijbestuur. Die worden ertoe opgeroepen "zich ervoor in te spannen dat kinderen van wie overtuigend kan worden vastgesteld dat zij onder de criteria van het kinderpardon vallen met uitzondering van het feit dat ze niet onder Rijkstoezicht stonden, maar bij de gemeente in beeld waren en daarmee de facto onder het toezicht vielen als bedoeld in het kinderpardon, welwillend beoordeeld worden om er zo voor te zorgen dat zij en hun ouders in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning op basis van het kinderpardon".

De ongeveer 130 aanwezige leden lieten met applaus hun instemming met de motie blijken. Partijleider Diederik Samsom en Kamerlid Martijn van Dam wezen erop dat de regels van het pardon op zich niet kunnen worden gewijzigd, maar wel de uitleg ervan. Samsom denkt dat het in totaal om ongeveer 70 kinderen gaat.

Oorlogsmisdaden

Alle gevallen moeten individueel worden bekeken, zei Samsom, omdat niet uit te sluiten is dat bijvoorbeeld de vader van een van de kinderen zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden. In dat geval komt ook het kind niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl