NOS NieuwsAangepast

GroenLinks haakt af in Amsterdam

GroenLinks stapt in Amsterdam uit de onderhandelingen over een nieuw stadsbestuur. De partij wil niet verder praten met D66 en VVD over de vorming van een college. Volgens GroenLinks schoven de partijen te ver op naar rechts.

GL-fractieleider Rutger Groot Wassink zei in Nieuwsuur dat het akkoord dat zijn partij aanvankelijk met D66 had gesloten geweld werd aangedaan. "Daar konden wij niet voor staan. De richting was duidelijk naar rechts en ging tegen onze principes in."

D66-leider Jan Paternotte zegt dat informateur Thom de Graaf morgen zal spreken met PvdA en SP om te zien of met een van die partijen een college kan worden gevormd.

Groot Wassink vermoedt dat ook de PvdA en SP niet zullen instemmen met de plannen die D66 en de VVD hebben.

"Brug te ver"

Paternotte vindt het "ongelooflijk jammer" dat het zo is gelopen. "We hadden het idee dat we het mooiste en groenste akkoord op tafel hadden liggen. Maar voor GroenLinks was de samenwerking met de VVD toch een brug te ver. Dat is jammer, maar dat moeten we respecteren."

De PvdA komt nu mogelijk alsnog in het college, al steunt een coalitie D66-VVD-SP ook op een meerderheid. De PvdA zat sinds 1946 onafgebroken in het stadsbestuur.

De sociaal-democraten leden bij de raadsverkiezingen in maart een forse nederlaag. De PvdA bleef steken op tien zetels, vier minder dan D66.

Deelakkoord

D66 en GroenLinks stelden na de verkiezingen samen een deelakkoord op en zochten een derde partij die zich daarin kon vinden. GroenLinks had daarbij een voorkeur voor de PvdA en ging met tegenzin akkoord met de voorkeur van D66 voor de VVD.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl