NOS NieuwsAangepast

VN kan niet bij chemische wapens

De Nederlandse VN-diplomaat Sigrid Kaag zegt dat het nu niet mogelijk is om de laatste 8 procent van het chemische wapenarsenaal van Syrië het land uit te krijgen.

Het gaat om zestien containers die opgeslagen zijn in de buurt van Damascus. Vlakbij zijn twee terreinen die in handen zijn van de rebellen. "Het is niet mogelijk daar met wagens naartoe te gaan om de containers af te voeren", zei Kaag vandaag tegen de VN-Veiligheidsraad.

Staakt-het-vuren

De Nederlandse diplomaat leidt in opdracht van de VN en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) de missie die alle chemische wapens uit Syrië moet verwijderen en vernietigen. De overgrote meerderheid (92 procent) van de wapens is al wel uit Syrië weggehaald. Nog niet alle wapens zijn vernietigd.

Kaag vraagt landen die invloed hebben op de strijdende partijen om aan te dringen op een staakt-het-vuren, zodat ook de laatste 8 procent kan worden afgevoerd.

Schepen

Zodra er toegang is tot het gebied kunnen de wapens binnen een week naar de Syrische havenstad Latakia worden gebracht, waar al schepen liggen te wachten om ze mee te nemen en te vernietigen.

Alle chemische wapens hadden op 27 april het land uit moeten zijn. Voor de vernietiging van de totale voorraad is de deadline 30 juni.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl