NOS NieuwsAangepast

Anne Frank in première, met koning

Vanavond is in Amsterdam de première van de theatervoorstelling ANNE. Koning Willem-Alexander is een van de gasten. Ook het laatste nog levende familielid van Anne Frank, Buddy Elias, woont de première bij. Elias is een volle neef van Anne Frank.

Het toneelstuk is gebaseerd op de dagboeken van Anne Frank en de archieven van de familie. Het gaat over Anne vóór ze met haar familie onderduikt, haar jaren in het Achterhuis en over wat er met haar gebeurt na het verraad van de familie. Voor de voorstelling is aan het IJ een nieuw theater verrezen.

Kritiek

Op het toneelstuk, dat werd geschreven door het schrijversechtpaar Leon de Winter en Jessica Durlacher, kwam kritiek. De Anne Frank Stichting hekelde de commercie rond de voorstelling. Zo kunnen theaterbezoekers dineren in het theaterrestaurant en kunnen ze een borrelbox kopen voor tijdens de pauze.

"Het wordt gepresenteerd als een gezellig avondje uit, met een 3D-hapjesbar, borrelboxen en hostessen. Dat past naar ons oordeel niet bij de geschiedenis van Anne Frank," staat op de website van de stichting.

Historicus en Anne Frank-kenner David Barnouw noemde die kritiek vanochtend in het Radio 1 Journaal "merkwaardig calvinistisch gedrag". Volgens hem is "de commercie rond Anne Frank al begonnen toen Otto Frank in 1946 op zoek ging naar een uitgever. Dus wat dat betreft gaat die gewoon door."

Toerisme

De theatervoorstelling is niet alleen bedoeld voor Nederlandstalig publiek. Over een paar maanden hopen de producenten ook buitenlanders te trekken. Vanaf 1 juli kunnen zij via een hoofdtelefoon de tekst van de acteurs in onder meer het Engels, Frans, Duits en Russisch horen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl