NOS NieuwsAangepast

Homs: rebellen weg, stad is ruïne

De laatste opstandelingen hebben de Syrische stad Homs verlaten. Daarmee is de stad voor het eerst in meer dan twee jaar weer in handen van de regering. Journalisten in de stad troffen gisteren en vandaag een ruïne aan. Homs ligt in puin.

Gisteren en vandaag hebben 1200 strijders en burgers Homs met bussen verlaten. Ze zijn - volgens een overeenkomst tussen de rebellen en troepen van president Assad - overgebracht naar gebied dat nog in handen is van de opstandelingen.

Gezuiverd

"De oude stad Homs is volledig gezuiverd van terroristen", luidde de boodschap vanmiddag op de Syrische staatstelevisie. De komende dagen zal het leger vermoedelijk de stad intrekken, om explosieven onschadelijk te maken.

Homs was in 2011 de eerste grote stad waar protesten ontstonden tegen president Assad en kreeg daarom de bijnaam 'hoofdstad van de Syrische revolutie'.

Oorlogsmoe

Verslaggever Lex Runderkamp is aan de Syrische grens met Turkije. Hij merkt dat de rebellen oorlogsmoe zijn. "Families en vriendschappen zijn verscheurd, doordat sommigen achter het regime van Assad staan en anderen niet."

Ook het uitblijven van internationale hulp heeft de rebellen gedemotiveerd. "Ze hebben altijd gehoopt op internationale steun en op wapenhulp. Die is een beetje op gang gekomen, maar stelt niet heel veel voor."

Volgens Runderkamp hebben de rebellen door de opkomst van de extremisten het gevoel dat ze nergens meer veilig zijn. Hun vrienden zijn gedood door al-Qaida. Nadim Obodji van het Vrije Syrische leger gaf het op en vluchtte naar Turkije. "Als je nu gaat vechten is er een vijand recht voor je, maar je wordt ook in je rug geschoten. Je weet niet wie er op je schiet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl