NOS NieuwsAangepast

140 burgemeesters tekenen petitie

Het aantal burgemeesters dat zich aansluit bij de oproep voor een ruimer kinderpardon, loopt nog steeds op. Het zijn er nu 140. Aangezien er 403 gemeenten in Nederland zijn, heeft ruim eenderde van de burgemeesters de oproep ondertekend.

Het initiatief komt van de Bunnikse burgemeester Hans Martijn Ostendorp (CDA). Hij is zijn collega's dankbaar: "Het voelt heel erg goed. Het tekent ook het draagvlak dat ik heb."

Ostendorp verwacht nog meer aanmeldingen: "De mailbox blijft volstromen en mijn secretaresse zit met een behoorlijk rood hoofd achter de telefoon."

VVD'ers

De steun komt uit alle hoeken van het politieke spectrum. Onder de ondertekenaars zijn 27 VVD-burgemeesters, partijgenoten van staatssecretaris Teeven. De Utrechtse VVD-burgemeester Van Zanen heeft de petitie ondertekend, zijn partijgenoot Van Aartsen van Den Haag niet.

Ook de Amsterdamse PvdA-burgemeester Van der Laan ontbreekt, tot verontwaardiging van sommige twitteraars. Voormalig Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) schrijft: "Wat is dit voor fashionably late gebeuren van burgemeester Van der Laan? Druk die peuk uit Eberhard en steun de oproep #kinderpardon."

Geworteld

Initiatiefnemer Ostendorp pleit voor "een ongedeeld kinderpardon voor alle gewortelde kinderen". Hij wil dat staatssecretaris Teeven opnieuw kijkt naar de afgewezen aanvragen.

Het gaat daarbij met name om asielkinderen die onder toezicht van een gemeente hebben gestaan. Ook wil Ostendorp dat nogmaals wordt gekeken naar voormalige alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) die buiten de boot vallen omdat ze inmiddels ouder dan 21 zijn.

Idioot

In het regeerakkoord staat dat kinderen van asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland wonen en hier zijn geworteld in aanmerking komen voor het kinderpardon. Ze moeten dan wel al die tijd onder toezicht van het Rijk hebben gestaan.

Op die laatste voorwaarde is veel kritiek. Volgens Kinderombudsman Marc Dullaert zijn er veel schrijnende voorbeelden van kinderen die het land worden uitgezet, omdat ze een tijdje onder toezicht stonden van de gemeente in plaats van het Rijk. Dullaert noemde dat idioot, omdat ze wel degelijk in het zicht van de overheid waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl