NOS NieuwsAangepast

Poetin 'gewoon' naar 70 jaar D-Day

Vladimir Poetin is op 6 juni bij de herdenking van D-Day in Normandië. De Russische ambassadeur in Parijs zegt dat de president ingaat op de uitnodiging van president Hollande, de gastheer van de festiviteiten.

Bij de herdenking van D-Day zijn ook tal van andere westerse leiders, onder wie president Obama en bondskanselier Merkel. Het wordt de eerste keer sinds het begin van de crisis in Oekraïne dat Poetin en westerse leiders elkaar ontmoeten.

Onder druk

Door de annexatie van de Krim en de spanningen in Oost-Oekraïne staat de relatie tussen het Westen en Rusland onder druk. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben sancties ingesteld tegen tientallen Russen, onder wie vice-premier Kozak. Ze hebben een reisverbod en hun tegoeden zijn bevroren.

Ook werd vanwege de crisis de G8-top in het Russische Sotsji geschrapt. Daags voor de herdenking van D-Day vergaderen de zeven grootste industrielanden zonder Rusland in Brussel.

Keerpunt

Het is op 6 juni zeventig jaar geleden dat geallieerde troepen landden op de kust van Normandië. Die gebeurtenis, die de boeken is ingegaan als D-Day, was een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. Vanaf dat moment werd het Duitse leger in West-Europa teruggedrongen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl