NOS NieuwsAangepast

Giro 555: Geld Haïti bijna op

Eind dit jaar is al het geld uitgegeven dat met de Giro 555-actie voor Haïti werd ingezameld, na de aardbevingsramp in 2010. Dat melden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Tot nu toe hebben de hulporganisaties 103 miljoen euro uitgegeven. Dat is 92 procent van het totaal dat werd ingezameld.

Een groot deel van het geld werd uitgegeven aan de bouw of het herstel van huizen. Volgens de SHO heeft 90 procent van de ontheemden weer een dak boven z'n hoofd. Dat is mede te danken aan de 111 miljoen euro die in Nederland werd ingezameld. Wereldwijd werden er miljarden gedoneerd voor de wederopbouw van het land.

Bijna 20 procent van het geld is uitgegeven aan aanleg en onderhoud van drinkwatervoorzieningen en toiletten. Er zijn ook scholen gebouwd en is er veel geld uitgegeven aan het indammen van de cholera-epidemie die na de ramp uitbrak.

Haïti blijft arm

Volgens de SHO mogen de Nederlanders die geld hebben gestort trots zijn op wat er is bereikt. Op sommige punten staat het land er beter voor dan voor de ramp. Zo gaan er meer kinderen naar school dan voor de aardbeving.

Maar de SHO benadrukt ook dat Haïti nog altijd een van de armste landen ter wereld is. De meeste hulporganisaties zijn dan ook niet vertrokken uit Haïti. Ze zetten de hulp aan het land voort met geld uit andere fondsen.

Haïti werd in januari 2010 getroffen door een verwoestende aardbeving. Tienduizenden mensen kwamen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl