NOS NieuwsAangepast

Chinees machtsvertoon tegen pers

In China is opnieuw een kritische journalist opgepakt. De 70-jarige Gao Yu heeft volgens de autoriteiten geheime stukken gelekt. Op de staatstelevisie is te zien dat ze een bekentenis aflegt. Vermoedelijk is ze daarvoor onder druk gezet.

De arrestatie van Gao komt vier weken voor de 25-ste verjaardag van de opstand op het Plein van de Hemelse Vrede. China zette op 4 juni 1989 tanks in tegen demonstrerende studenten. De precieze omstandigheden op het plein zijn nooit opgehelderd; vaststaat dat honderden betogers er de dood vonden.

In aanloop naar 4 juni zijn meer journalisten en activisten vastgezet. Zondag overkwam het mensenrechtenadvocaat Pu Zhiqian, die een paar dagen eerder een herdenking van het Plein-drama had bezocht.

"Dubieuze timing"

Gao, die zich sterk maakt voor opheldering van de gebeurtenissen op het Plein van de Hemelse Vrede, zat tussen 1993 en 1999 een gevangenisstraf uit voor het publiceren van staatsgeheimen. Ze schreef de laatste jaren vooral voor buitenlandse media.

Amnesty International noemt Gao "het laatste slachtoffer" van Pekings "vage en arbitraire wetten". "De timing van haar arrestatie is zeer dubieus en roept vragen op over de ware motieven van de autoriteiten", zegt de mensenrechtenorganisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl