Zwolle is Fietsstad 2014

Fietsers in Zwolle»
Fietsers in Zwolle Fietsberaad / Flickr / CC / by-nd

De Fietsersbond heeft Zwolle uitgeroepen tot beste fietsstad van Nederland. Volgens de jury zet de gemeente Zwolle de fietser echt centraal in het verkeer.

De gemeente zet al heel lang in op de fiets, zegt adjuct-directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond in het NOS Radio 1 Journaal. Daardoor heeft Zwolle "een heel hoog basisniveau van fietsvoorzieningen".

Daarnaast is de gemeente volgens haar niet bang om te experimenteren. Er is bijvoorbeeld een nieuwe rotonde ontwikkeld waarbij auto's niet helemaal kunnen rondrijden en fietsers wel.

Hindernissen

Het thema van dit jaar was fietsen zonder hindernissen. Volgens de bond is de nieuwe rotonde slechts één van de voorbeelden waarmee Zwolle dit thema in de praktijk brengt. Daarnaast is het onder meer belangrijk om goed door te kunnen fietsen, comfortabel asfalt te hebben en geen paaltjes, aldus Kluit.

Vanmiddag reikt de juryvoorzitter, directeur-generaal van Rijkswaterstaat Jan Hendrik Dronkers, de onderscheiding Fietsstad 2014 uit in het stadhuis van Zwolle.

Stimuleren en inspireren

Zwolle is de vijfde stad die zich fietsstad mag noemen. Veenendaal (2000), Groningen (2002), Houten (2008) en 's Hertogenbosch (2011) mochten de titel eerder dragen. Met de prijs hoopt de Fietsersbond andere gemeenten te stimuleren en te inspireren.

Deel deze pagina

Audio

  • Hoe wordt een stad Fietsstad van het Jaar? Voor de vijfde maal organiseert de Fietsersbond de verkiezing Fietsstad van het Jaar. Veenendaal, Groningen, Houten en... 's-Hertogenbosch mochten de titel eerder dragen. Saskia Kluit is van de Fietsersbond.

Video en Audio

  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De Israëlische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 7357 keer afgespeeld
  • » OM sluit aanhoudingen jihadisten niet uit Video Van zes mannen is het paspoort in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat zij...30 okt 2014, 666 keer afgespeeld
  • » "Patatoorlog in Napels" Video Waar in de wereld kun je lekkerder eten dan in Italië? Eigenlijk nergens. Toch zoeken de Italianen...30 okt 2014, 714 keer afgespeeld

Meer video en audio