NOS NieuwsAangepast

NL'ers Mali schuilen voor raketten

In het Nederlandse VN-kamp in Mali is afgelopen nacht het luchtalarm afgegaan. Ongeveer een kilometer ten zuiden van kamp Castor in Gao was korte tijd daarvoor een raket ingeslagen.

NOS-correspondent Kees Broere was afgelopen nacht in het kamp. De ongeveer 300 militairen op het kamp zijn daarna naar de zogeheten safe haven gegaan; een ruimte met daaromheen grote zandbunkers.

"Volgens draaiboek"

"Toen we daar waren hebben we nog wel twee inslagen gehoord", zegt Broere. "In totaal zijn we ongeveer anderhalf uur in die safe haven geweest." Daarna werd het sein "alles veilig" gegeven.

Het is sindsdien rustig in de omgeving. "Alles heeft, voor zover ik dat hier heb kunnen aanschouwen, perfect volgens draaiboek gewerkt", aldus Broere.

Onontplofte explosieven

De Nederlandse militairen gaan waarschijnlijk met Franse militairen onderzoeken of er nog onontplofte explosieven in de buurt liggen. Daarbij wordt ook gekeken of alle wegen in de buurt veilig zijn voor de burgerbevolking in Gao.

"Als dat allemaal veilig is dan komt de echte dag gewoon op gang", zegt Broere.

Franse militair gedood

Vanochtend werd bekend dat in het noorden van Mali een Franse militair gesneuveld. De Franse regering heeft niet bekendgemaakt waardoor de onderofficier om het leven is gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl