NOS WielrennenAangepast

Kenny en Lars, ver weg en op koers

Nu de wielerwereld uitkijkt naar de start van de Giro d'Italia op vrijdag, bevinden Kenny van Hummel en Lars van der Haar zich juist ver buiten de schijnwerpers. Om verschillende redenen, maar wel met resultaat.

Beiden rijden de Ronde van Azerbeidzjan. Voor Van Hummel is het een goede kans om etappezeges achter zijn naam te krijgen. Als het in de Giro niet kan, dan maar ergens anders. En dus won hij vandaag de eerste rit.

"Dag één in Azerbeidjan zit erop en het was meteen raak. Zege twee van het seizoen is een feit", aldus Van Hummel, die in maart ook al een rit won in de Ronde van Langkawi.

Geen Giro, geen teleurstelling

Dat Van Hummel de Giro niet rijdt, is geen teleurstelling. "Ik denk dat er in andere wedstrijden voor mij meer kansen liggen. Zoals hier en in de Ronde van België. Ik wil niet helemaal afgedraaid zijn na de Giro. Er komen voor mij nog een paar heel belangrijke wedstrijden. En daar wil ik scoren."

In Azerbeidzjan won de Nederlander van de Italiaanse ploeg Androni-Giocattoli de massasprint. Door zijn zege is hij ook meteen de leider in het klassement.

Verre oorden

Van Hummel kan zich goed opladen voor de kleinere wedstrijden. "Ik heb ook in Qatar en Oman gefietst, dus verre bestemmingen ben ik wel gewoon. Maar Azerbeidzjan. Ik wist niet goed wat ik moest verwachten. We startten in de hoofdstad Bakoe. Het is een mooie koers hier, met mooie wegen. Vijf etappes rijden we."

"Er was heel veel wind vandaag", vervolgt Van Hummel. "Meteen vanuit vertrek zaten we in een waaier van twintig man. Eigenlijk best gevaarlijk. We hadden de laatste 100 meter op kasseitjes. Ik wist dat als je daarop snelheid zou hebben, ze er van achter niet meer overheen konden komen. Ik won, en nog ruim ook."

Veldrijden in Azerbeidzjan

Lars van der Haar is ook in Azerbeidzjan, maar niet om te winnen. "Ik ben me aan het voorbereiden op het veldritseizoen. Eigenlijk staan deze wedstrijden op de weg voor mij al in het teken van de winter."

Van der Haar koerst voor het opleidingsteam van Giant-Shimano. Hij verbaast zich over de belangstelling voor het wielrennen in Azerbeidzjan. "In elk dorpje staan hele schoolklassen ons te verwelkomen. Die worden vast opgetrommeld. Vorig jaar was het vaak zo druk dat we zo'n beetje bij ieder dorpje met het hele peloton moesten inhouden. Dat is echt hollen en stilstaan."

Vorig jaar werd Van der Haar zesde, maar omdat de ronde is opgewaardeerd naar de 2.1 status heeft hij geen podiumillusies. Wel ziet hij kansen in de tweede etappe. "Een vlakke rit waarbij de wind een grote rol zal spelen. Dat wordt beuken. Vorig jaar zat ik mee in een ontsnapping. Dat hoop ik nu weer te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl