NOS NieuwsAangepast

Onduidelijkheid leenstelsel blijft

Het is nog onduidelijk of het leenstelsel voor studenten in het collegejaar 2015-2016 ingevoerd kan worden. Minister Bussemaker overlegt morgen met GroenLinks, een van de partijen die nodig zijn voor een meerderheid voor de plannen.

Bussemaker wil haar hernieuwde plannen voor de zomer naar de Kamer sturen om invoering van het stelsel in het collegejaar 2015-2016 te kunnen realiseren. Eerder stelde ze de invoering van het stelsel al een jaar uit.

Snel duidelijkheid

Volgens GroenLinks-fractievoorzitter van Ojik moet er snel duidelijkheid komen over de dingen die GroenLinks belangrijk vindt. "We kunnen niet tot sint-juttemis om tafel blijven zitten."

GroenLinks wil bij de invoering van het leenstelsel vooral iets regelen voor armere studenten, bijvoorbeeld door de aanvullende beurs te verhogen. Als dat er niet van komt, is het maar de vraag of de partij kan instemmen met de komst van een leenstelsel.

Forse kritiek

De kabinetsplannen voor een leenstelsel sneuvelden eind vorig jaar. Het kabinet wil de basisbeurs omzetten in een leenstelsel, en het geld dat dat oplevert investeren in het onderwijs.

In december werd duidelijk dat partijen die het voorstel in de Eerste Kamer aan een meerderheid moeten helpen, forse kritiek hadden op het voorstel van het kabinet. Zo kon D66 niet leven met de 'knip' die was gemaakt tussen de masterfase en de bachelorsfase, waarbij het stelsel eerder voor de master zou worden ingevoerd.

GroenLinks, op zich niet tegen een leenstelsel, wil meer maatregelen voor armere studenten en wil de de ov-kaart behouden en het collegegeld verlagen.

Bussemaker erkende bij het uitstellen van de plannen dat een breed draagvlak voor het plan noodzakelijk is. Maar ze benadrukte in december ook dat het leenstelsel uiteindelijk hard nodig is. "Het geld dat het kabinet ermee bespaart, gaat naar investeringen in het onderwijs en die zijn ook hard nodig", aldus Bussemaker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl