NOS NieuwsAangepast

ING grootste investeerder Rusland

Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen hebben eind 2013 samen 12,3 miljard euro uitstaan in Rusland aan leningen, beleggingen en investeringen.

Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Bank for International Settlements in Basel en uit een rondgang van de NOS langs de financiële sector.

Straatlengtes

ING is met een leningenportefeuille van 7,5 miljard euro de belangrijkste en grootste Nederlandse bank in Rusland en ligt straatlengtes voor op andere Nederlandse financiële instellingen. ING is vooral actief met leningen en exportfinancieringen in de olie- en gasindustrie en heeft de grootste Russische en Nederlandse bedrijven als klanten.

De Rabobank heeft enkele honderden miljoenen uitstaan in Rusland, voornamelijk leningen en handelsfinanciering. "Onze investeringen zijn minder dan 0,1 procent van ons balanstotaal van 674 miljard euro" aldus een woordvoerder.

ABN Amro Bank heeft van de banken de minste Russische belangen en financiert enkel indirect wat handelsactiviteiten in de olie-, gas-, energie- en transportsector.

Pensioenfondsen

De pensioenfondsen ABP en PGGM hebben beiden rond de 1,5 miljard euro in Rusland zitten. Het gaat daarbij om staatsobligaties, bedrijfsobligaties, beursgenoteerde aandelen en private beleggingen.

Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft de beleggingen de laatste tijd iets teruggebracht. "We waren licht overwogen zoals dat heet en hadden volgens onze eigen criteria iets te veel belegd in Rusland", zegt een woordvoerder.

"Er is geen sprake van een massale exodus of zoiets. We zijn gezien de spanningen gewoon voorzichtiger, zeker met nieuwe beleggingen."

PGGM, het pensioenfonds voor de zorg- en welzijnssector, heeft de beleggingen de voorbije maanden juist iets opgevoerd. "Wij vonden dat we wat meer moesten beleggen in opkomende markten, dus ook in Rusland." PGGM heeft ook beleggingen in Russische grond en via de Europese Investeringsbank in roebelobligaties.

Verzekeraars

Van de verzekeraars hebben alleen Aegon en Delta Lloyd belegd in Rusland. Aegon heeft volgens een woordvoerder "minder dan 100 miljoen euro" belegd in vooral staats- en bedrijfsobligaties.

Delta Lloyd heeft "minder dan een promille van het totale belegde vermogen van 80 miljard euro" in Rusland uitstaan.

Alle banken en verzekeraars benadrukken dat ze zoals gebruikelijk de situatie nauwlettend volgen en de risico's beheren in het belang van klanten, aandeelhouders en beleggers. Van terugtrekken of afbouwen is geen sprake.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl