NOS NieuwsAangepast

"VS niet naar Nigeria om te vechten"

Amerika gaat Nigeria helpen met de zoektocht naar bijna driehonderd ontvoerde meisjes. Bijna een maand geleden werden ze ontvoerd door de islamitische terreurgroep Boko Haram. Die groep wil in het noorden van Nigeria een islamitische staat vestigen. "Door de ontvoering van de meisjes is er ineens internationale aandacht voor Boko Haram", zegt Afrika-correspondent Koert Lindijer in het Radio 1 Journaal.

Wat gaat Amerika doen om te helpen?

"Ze komen met militaire experts. En misschien komen ze ook wel met apparatuur, iets wat de Nigerianen niet hebben. Met die apparatuur kan informatie vanuit de lucht verzameld worden. We weten namelijk nog steeds niet waar de meisje zijn. Ze moeten eerst worden gelokaliseerd."

Waar gaan de Amerikanen dan precies zoeken?

"De vraag is of de Amerikanen naar het noordoosten van Nigeria gaan, waar Boko Haram vooral zit. Vooralsnog is alleen bekend dat er een crisiscentrum wordt ingericht in de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Abuja.

Gaan de Amerikanen ook de strijd aan met Boko Haram?

"De Amerikanen gaan zeker niet naar Nigeria om te vechten. Ze kunnen ook maar beter afstand houden van het Nigeriaanse leger. De strijdkrachten hebben in het verleden grove misdaden begaan in de strijd tegen Boko Horam, zoals standrechtelijke executies. Die misstanden hebben ook bijgedragen aan de spectaculaire groei van Boko Haram."

Hoe zal Boko Haram reageren op de komst van de Amerikanen?

"Boko Haram is tegen Amerika en de decadente westerse levensstijl. Het feit dat Amerika nu gaat mee zoeken, zou een reactie kunnen ontlokken bij ze. De terreurorganisatie is al vijf jaar aanwezig in Nigeria. Hun aanwezigheid is jarenlang miskend door zowel de Nigeriaanse overheid als de internationale gemeenschap. De ontvoering van de bijna 300 meisjes heeft nu wel iets teweeg gebracht."

Wil Boko Haram een boodschap afgeven met de ontvoering van de meisjes?

"Ze vinden dat meisjes geen onderwijs nodig hebben. De rol van meisjes is om de man te dienen. Hun grootste afkeer is tegen westerse decadente invloed. Ze opereren nu lokaal in Nigeria. Tot voor kort was Boko Haram ook nog actief in Mali totdat in januari 2013 daar de Fransen ingrepen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl