NOS NieuwsAangepast

Slob: grote ramp in Zuid-Sudan

Ethiopië wordt overspoeld door vluchtelingen uit buurland Zuid-Sudan. Hulporganisaties melden dat honderdduizenden mensen onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen leven. Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie bezoekt op dit moment de vluchtelingenkampen op de grens tussen Ethiopië en Zuid-Sudan: "Er voltrekt zich hier een grote ramp," zei hij in het Radio 1 Journaal.

Wat is er aan de hand in het gebied?

"Het regeringsleger is bezig met een offensief tegen de rebellen. Die komen daardoor in het nauw, waardoor mensen op de vlucht slaan. Er zijn op dit moment ongeveer drie miljoen mensen op drift, van wie een miljoen in eigen land en de rest over de grenzen heen. Vooral naar Ethiopië."

Hoe komt het dat het daar zo onrustig is?

"De afgelopen jaren is er in Sudan een stammenstrijd gaande. Dat leek voorbij toen Zuid-Sudan autonoom werd. Mensen keerden terug en begonnen aan de opbouw van het land. Maar de problemen zijn weer terug. De Zuid-Sudanese premier en vice-premier zijn van verschillende stammen en staan lijnrecht tegenover elkaar. Er wordt weer een bloedige strijd gestreden. Alles wat de afgelopen tijd is opgebouwd wordt weer afgebroken."

De Nederlandse regering overweegt extra geld te geven aan hulporganisaties daar. Hoeveel is er nodig?

"Dat is moeilijk in getallen uit te drukken. De verwachting is dat het aantal vluchtelingen de komende tijd verder zal toenemen. Al die mensen hebben voedsel, medische zorg en tenten nodig. Er is dus veel geld nodig om deze eerste hulp te bieden."

Vanuit het land komen berichten dat de VN-missie die daar aanwezig is niets doet. Moet de internationale gemeenschap meer actie ondernemen?

"Het is belangrijk dat het geld op de juiste plek terecht komt. Daarom moet de organisatie die daar actief is erbij betrokken worden. Het is ook lastig om ergens te komen in het gebied. Morgen ga ik ergens naartoe met een helikopter. Als we via de weg zouden reizen, dan zijn we dertien uur onderweg.

De Nederlandse organisatie ZOA is daar als enige hulpverlener actief. Het is belangrijk dat dit soort organisaties genoeg middelen hebben om die hulp te bieden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl