NOS NieuwsAangepast

Premier Thailand moet aftreden

Premier Yingluck Shinawatra van Thailand moet aftreden. Het Thaise constitutionele hof heeft haar opdracht gegeven haar functie neer te leggen omdat ze misbruik van haar macht heeft gemaakt.

Een groep senatoren had de klacht tegen de premier ingediend omdat ze in 2011 haar veiligheidschef had overgeplaatst. Op de vrijkomende positie had ze een familielid geplaatst.

"Het is gebeurd", zegt correspondent Michel Maas. Dit betekent het einde van Yingluck Shinawatra als premier. Het kabinet mag aanblijven, hoewel tien ministers net als de premier moeten opstappen. Ze worden vervangen door staatssecretarissen.

Interim-premier

De overgebleven kabinetsleden hebben meteen een interim-premier aangewezen. Het is de minister van Handel Niwattumrong Boonsongpaisan. Hij moet onder meer de parlementsverkiezingen op 20 juli in goede banen leiden.

De uitspraak van het hof stort Thailand nog dieper in een politieke crisis. Sinds november vorig jaar leggen tegenstanders van de regering met bezettingen en demonstraties het openbare leven lam.

Volgens de oppositie trekt de voor corruptie veroordeelde broer van de premier, oud-premier Thaksin, in werkelijkheid aan de touwtjes in Thailand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl