Peilingwijzer: 50Plus verdubbelt

D66, VVD en PVV blijven de koplopers in de Peilingwijzer. Alle oppositiepartijen staan nog altijd op winst, inclusief 50Plus. Die staat op gemiddeld zes zetels, een stevige stijging ten opzichte van de twee zetels die deze ouderenpartij nu in de Tweede Kamer heeft.

Een jaar geleden scoorde de partij nog veel beter in de peilingen. Op het hoogtepunt in maart 2013 kwam het 50Plus van (toen nog) Henk Krol in de Peilingwijzer op 18 zetels. In de maanden daarna kwam de partij ten minste op 11 à 12 zetels uit. Dat aantal zakte in toen Krol opstapte vanwege een schandaal over niet-betaalde pensioenpremies in zijn tijd bij de Gay Krant.

Sindsdien blijft 50Plus stabiel op 4 tot 8 zetels staan. Die foutmarge is volgens Tom Louwerse, politicoloog en maker van de Peilingwijzer, relatief groot vanwege de hevige schommelingen bij 50Plus vorig jaar.

Positief

Duidelijk is wel dat 50Plus de wind in de rug blijft houden, zegt Louwerse, zij het dat die niet meer zo stevig blaast als tijdens het leiderschap van Krol. "De partij blijft in een redelijk positief daglicht staan, ondanks dat schandaal. In een onderzoek van EenVandaag onmiddellijk na Krols vertrek oordeelden bijna al zijn kiezers al dat hij het goed had gedaan en dat hij ouderen een stem had gegeven in de politiek. Dat is een belangrijk verschil met de situatie in de jaren 90, toen de ouderenpartijen na goede verkiezingen ten onder gingen aan ruzies."

Van dat positievere beeld van nu lijken ook lokale ouderenpartijen te profiteren, zoals in maart bleek bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Kleiner

In de Peilingwijzer blijven D66 (23 tot 27 zetels), de VVD (22-26) en de PVV (21-25) dus de grootste partijen. Gevolgd door de SP (19-23), het CDA (16-20) en de PvdA (12-16).

De kleinere partijen zijn de ChristenUnie (6-8), 50Plus, GroenLinks (4-6) de SGP (3-5) en de Partij voor de Dieren (2-4).

In deze grafiek ziet u de ontwikkeling van 50Plus in de Peilingwijzer van de afgelopen anderhalf jaar.

De NOS publiceert iedere woensdag De Peilingwijzer van politicoloog Tom Louwerse. In de Peilingwijzer worden peilingen van de Politieke Barometer (Ipsos), De Stemming (EenVandaag), Peil.nl (Maurice de Hond) en TNS Nipo samengevoegd. Meer over de methode achter De Peilingwijzer is te vinden op de website van Louwerse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl