NOS VoetbalAangepast

Van Basten: niet ingewikkeld doen

Marco van Basten, bezig aan zijn laatste weken als trainer van sc Heerenveen, komt woensdagavond in de halve finales van de play-offs uit tegen AZ, zijn aanstaande werkgever. Mocht Van Basten met de Friezen weten te winnen, dan is de consequentie dat hij volgend jaar geen Europees voetbal speelt. Een vreemde gewaarwording.

"Dat is niet nieuw en daar moeten we niet heel ingewikkeld over doen", aldus de 49-jarige Van Basten, die half april zijn handtekening zette onder een verbintenis met de Alkmaarders. "Ik sta onder contract bij Heerenveen en het is mijn plicht het zo goed mogelijk te doen. Tot eind juni. Ik heb ook geen seconde getwijfeld om geen coach te zijn in deze reeks."

Gewaarschuwd

Het scenario dat Heerenveen en AZ elkaar zouden treffen, hing al in de lucht. "In principe was het vijftig procent, maar eigenlijk hield ik vanwege de programma's van Groningen en AZ al wel rekening met AZ", meent Van Basten, die in competitieverband met zijn ploeg twee keer van AZ wist te winnen. Tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen werd het in Friesland 4-2, bij AZ won Heerenveen zelfs met 5-1.

"Dat geeft vertrouwen, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat AZ gewaarschuwd is. De laatste jaren zijn zij gewend geweest om Europees te spelen en zij zullen dus meer dan gemotiveerd zijn. De laatste weken hebben zij niet geweldig gepresteerd, terwijl wij het goed gedaan hebben. Dat spreekt in ons voordeel. Al is dit een competitie die op zich staat."

Ziyech

Grote vraag is of Van Basten in de play-offs een beroep zal doen op Hakim Ziyech. De middenvelder staat naar verluidt in de belangstelling van enkele topclubs, maar kon de laatste weken bij Heerenveen niet op een basisplaats rekenen. "Dat is eigenlijk een samenloop van omstandigheden", verklaart Van Basten.

"Wij speelden tegen PSV en hij was toen geschorst. Dat team heeft een heel goede prestatie geleverd en daar heb ik in de daaropvolgende wedstrijd niets aan veranderd. Het elftal maakte een goede indruk en was goed in balans. Het moet een goede les zijn voor Hakim."

Ondanks een goed seizoen, heeft Van Basten nog geen tastbare prijs in handen. "We hebben een goed seizoen gehad met een vijfde plek. Maar als je het seizoen goed wilt afsluiten, dan moet je ook de play-offs goed afsluiten."

Ziekenboeg AZ

AZ-trainer Dick Advocaat kan in de heenwedstrijd niet beschikken over Yves de Winter, Roy Beerens, Denni Avdic, Fernando Lewis, Aron Jóhannsson en Simon Poulsen. "Het succes van dit seizoen gaat ons nu opbreken", stelt Advocaat op de website van AZ.

"Heerenveen is een lastige ploeg om tegen te spelen. Ze zijn fysiek sterk en scherp in de duels en counters. Ze doen het goed nu: ze hebben vier van de laatste zes wedstrijden gewonnen en twee keer gelijk gespeeld. Zo'n serie hadden wij voor de winterstop ook. Wij moeten nu een eind aan hun goede reeks maken."

De heenwedstrijd wordt woensdagavond 7 mei om 20.45 uur in Alkmaar gespeeld. De return is op 10 mei en heeft hetzelfde aanvangstijdstip.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl