NOS NieuwsAangepast

Kunstverzamelaar Gurlitt overleden

De Duitse kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt is overleden. Hij was al een tijd ernstig ziek.

Gurlitt (81) was de zoon van Hildebrand Gurlitt, een kunsthandelaar die voor Adolf Hitler werkte. Van zijn vader erfde Cornelius 1500 kunstwerken, waaronder schilderijen van Monet, Renoir en Picasso. Hij bewaarde die collectie jarenlang in een flat in München.

Dit kwam pas in februari 2012 aan het licht, toen de belastingdienst de flat onderzocht omdat het vermoeden was ontstaan dat Gurlitt belasting ontdook. Justitie hield de vondst bijna twee jaar stil, om een kunsthistorica de kans te geven om de collectie te inventariseren. In november vorig jaar lekte het toch uit.

Opschudding

De vondst was een sensatie, omdat het vermoeden ontstond dat er veel roofkunst tussen zat: kunstwerken die van Joden waren geweest die in nazi-Duitsland gedwongen werden om hun eigendommen af te staan. Ook zaten er werken van beroemde kunstenaars tussen, waarvan het bestaan niet bekend was.

In april sloot Gurlitt een overeenkomst met de deelstaat Beieren. De deelstaat mocht laten onderzoeken welke werken als roofkunst moeten worden beschouwd, en welke niet. Dit onderzoek zou anderhalf jaar duren.

De rechtmatig verkregen kunstwerken zou Gurlitt terugkrijgen. Wie de collectie nu toekomt, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl