NOS NieuwsAangepast

Lavrov: alleen top met separatisten

Rusland vindt dat pro-Russische separatisten moeten meepraten op een eventuele nieuwe Oekraïne-conferentie. Een conferentie zonder pro-Russische activisten heeft geen enkele toegevoegde waarde, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov in Wenen.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier pleitte gisteren voor een vervolg van de Genève-conferentie. Hij noemde het maken van concrete afspraken "de enige oplossing" voor het conflict in Oekraïne.

Spanning

Vorige maand maakten de VS, Rusland, Oekraïne en de EU in Genève afspraken om de spanning in Oekraïne te verminderen. De pro-Russische activisten zouden overheidsgebouwen verlaten en hun wapens inleveren, maar hebben dat niet gedaan.

"We kunnen natuurlijk in dezelfde samenstelling bij elkaar komen, maar dan blijf je bezig", zei Lavrov vanmiddag na een bijeenkomst van de Raad van Europa.

Leger

Lavrov sprak ook over de geplande verkiezingen van 25 mei in Oekraïne. Hij noemde het "ongebruikelijk" dat die doorgaan, terwijl Kiev het leger tegen de eigen bevolking inzet.

De Oekraïense interim-premier Jatsenjoek zei eind vorige maand dat hij tijdens de verkiezingen ook een landelijk referendum wil houden. Dat moet volgens hem gaan over de "territoriale integriteit van het land".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl