NOS NieuwsAangepast

Songfestival afleiding voor Oekraïne

Op het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen is weinig te merken van spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Beide landen hebben dit jaar een vrolijk liedje. Oekraïne heeft een bijzondere act met een man in een groot hamsterrad en de troef van de Russen zijn twee zusjes op een wipwap.

In de persruimte zitten de journalisten uit beide landen gebroederlijk naast elkaar. NOS-verslaggever Martijn van der Zande bespeurt geen haat en nijd. "Ze halen koffie voor elkaar en hebben het over muziek en ook over politiek."

De Oekraïense journalist Vladimir hoopt dat het songfestival in zijn land voor wat afleiding kan zorgen. "De afgelopen vijf maanden hebben we alleen politieke berichten gehoord", zegt hij. "De mensen in Oekraïne zijn toe aan wat rust."

Punten

Traditiegetrouw geven Rusland en Oekraïne elkaar altijd punten. Maar gaat dat dit jaar met alle spanningen ook gebeuren?

De Oekraïense journalist denkt dat het aantal punten voor Rusland aan de lage kant zal zijn. De Rus denkt dat zijn land scheutiger zal zijn. "Rusland zal meer punten aan Oekraïne geven, dan Oekraïne aan Rusland", voorspelt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl