NOS NieuwsAangepast

PVV'er Brands stapt op

PVV-Statenlid in Zuid-Holland Bart Brands stapt per direct op. Dat schrijft hij in een brief aan zijn fractiegenoten. Het Statenlid heeft zelf nog niet gereageerd.

Brands is het niet eens met de Marokkanen-uitspraak van PVV-leider Geert Wilders op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Ook heeft hij zich geërgerd aan een opmerking van Wilders later die avond.

Brands ving na de toespraak een gesprek op tussen Wilders en de lijsttrekker in Den Haag, Léon de Jong. Wilders zou toen hebben gezegd "Als je nou nog uitgenodigd wordt, denk ik dat je niet eens koffie aangeboden krijgt". De PVV-leider doelde hiermee op de coalitieonderhandelingen in Den Haag, meent Brands.

Gecontroleerde oppositie

Brands trekt de conclusie dat Wilders de Marokkanen-uitspraak met opzet heeft gedaan om de PVV buiten de coalitie te houden. Hij heeft het over "gecontroleerde oppositie".

Brands stapt nu pas op omdat hij goed over zijn besluit wilde nadenken. Hij houdt wel zijn zetel in de Staten en gaat verder als eenmansfractie.

In een reactie op Twitter schrijft Wilders vanmorgen: "Hetze tegen PVV in volle gang. Zal niet werken. #wewinnentoch".

Stephan Jansen

Brands is niet het eerste Statenlid van de PVV in Zuid-Holland dat opstapt vanwege de toespraak van Wilders. Vorige maand vertrok Stephan Jansen al. Ook hij is doorgegaan als onafhankelijk Statenlid.

In totaal hebben elf PVV'ers de partij verlaten na de beruchte toespraak van Wilders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl