NOS NieuwsAangepast

Rehwinkel: liep baan mis door fout

De vroegere burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel zegt dat er iets mis is gegaan in de aanloop naar de nieuwe baan die hij zou krijgen in Barcelona. Hij reageert in de Volkskrant op het bericht van gisteren dat hij helemaal niet aan de slag is gegaan in Spanje.

Rehwinkel had ontslag genomen in Groningen om een internationale organisatie voor rampenbestrijding te gaan leiden. Maar het bleek dat hij juist burgemeester had moeten blijven om die functie te kunnen vervullen.

"Nooit is mij vooraf meegedeeld dat de nieuwe functie die ik zou gaan vervullen in Barcelona niet meer zou doorgaan als ik geen burgemeester meer zou zijn", zegt hij in de krant. "Pas weken nadat ik ontslag had genomen als burgemeester in Groningen werd mij dat duidelijk."

'Niet kies'

Rehwinkel zegt dat hij het met zijn nieuwe werkgever niet heeft gesproken over ontslag in Groningen. "Dat vond ik niet kies tegenover het college en de raad in Groningen."

Volgens hem bleek pas in de loop van november vorig jaar, een maand nadat hij zijn vertrek had aangekondigd, dat hij in functie had moeten blijven. De regel verbaast Rehwinkel: "Ik meen echt dat mijn nieuwe functie niet te combineren was met het burgemeesterschap van een grote stad."

'Correct gedaan'

Rehwinkel betreurt de ophef over zijn wachtgeldregeling. Er was in Groningen kritiek op het feit dat hij daarvan gebruikmaakte om een onbetaalde functie te gaan vervullen. "Wat dat betreft steek ik mijn hand in eigen boezem. Ik had dat uitdrukkelijk moeten melden en heb dat in de snelheid van het moment niet gedaan. Maar het kon op termijn een betaalde functie worden."

Inmiddels verdeelt de oud-politicus zijn tijd tussen zijn huis in Spanje en een huurwoning in Amsterdam. "Ik heb geen spijt. Hoe zuur het voor mijzelf ook is, ik vind nog steeds dat ik het correct gedaan heb."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl