NOS NieuwsAangepast

Drie Nederlanders willen naar Mars

Mars One heeft een tweede selectie van kandidaten gemaakt die een enkele reis naar Mars willen maken. Onder de 705 kandidaten zijn drie Nederlanders.

Voor het project hadden zich aanvankelijk meer dan 200.000 mensen gemeld van over hele wereld. In december maakte Mars One daaruit een eerste selectie van 1058 kandidaten. Die moesten voor maart dit jaar aan twee voorwaarden voldoen: een medische verklaring van hun dokter verstrekken en hun Mars One-profiel openbaar maken voor het publiek.

Gewaagde reis

De drie geselecteerde Nederlanders zijn Wim Dijkshoorn (21) uit Schiedam, Nancy Keijzer (41) uit Amersfoort en Merlijn Fuhrhop (19), die in Nieuw-Zeeland woont. Dijkshoorn en Fuhrhop gaven na de eerste selectieronde vorig jaar al een interview voor Radio 1. Nog vier andere kandidaten wonen in Nederland, maar zij hebben een andere nationaliteit.

De meeste van de 705 geselecteerden komen uit de Verenigde Staten (204), Canada (54), India (44) en Rusland (36). Het zijn vooral mannen. Er staan in totaal 287 vrouwen op de lijst.

De volgende selectieronde bestaat uit persoonlijke gesprekken met de selectiecommissie van Mars One. "We verheugen ons ontzettend op de tweede ronde. Daarin zullen we beter gaan begrijpen waarom de kandidaten zo'n gewaagde reis willen maken", stelt Norbert Kraft die de medische staf leidt.

Kanker

De kandidaten die in de laatste ronde zijn uitgevallen, hadden persoonlijke en medische redenen om af te zien van het avontuur. Kraft: "Wat indruk op ons maakte, was dat de medische tests soms een grote impact op het leven van de kandidaten hadden. Sommigen kwamen erachter dat ze een operatie moesten ondergaan, of dat ze een vorm van kanker hadden die anders niet in zo'n vroeg stadium zou zijn ontdekt."

De komende jaren zullen nog meer selectierondes volgen. Uiteindelijk blijven er drie tot zes teams over die met elkaar moeten gaan strijden om de eerste Marsmissie.

Nederlands tintje

Het Mars One-project werd enkele jaren geleden bedacht door Nederlander Bas Lansdorp. De organisatie hoopt de kosten van een bemande vlucht naar Mars te beperken door af te zien van de terugreis. De miljarden die desondanks nodig zijn, hoopt Mars One bij elkaar te krijgen met sponsoring en de verkoop van televisierechten. Als dat lukt, moet de eerste bemanning in 2024 vertrekken naar de rode planeet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl