NOS NieuwsAangepast

Fyra-bouwer betaalt Belgen 2,5 mln

De Belgische spoormaatschappij NMBS en treinenbouwer AnsaldoBreda hebben een schikking getroffen in hun conflict over de Fyra. Het Italiaanse bedrijf betaalt 2,5 miljoen euro aan de Belgen, die in ruil daarvoor claims van 40 miljoen laten vallen.

De NMBS had bij AnsaldoBreda drie hogesnelheidstreinen van het type V250 besteld. Die moesten als Fyra dienst doen op het traject tussen Amsterdam en Brussel. De trein werd begin vorig jaar na amper een maand van de rails gehaald, omdat er te veel problemen waren.

De NMBS, die vanwege leveringsproblemen bij AnsaldoBreda nog geen V250's had afgenomen, annuleerde de bestelling. Ook eiste het bedrijf 12,7 miljoen euro van de Italianen voor de vertraging en nog eens 27 miljoen aan schadevergoeding.

Quitte

Het Fyra-debacle heeft de NMBS, anders dan de Nederlandse Spoorwegen, geen geld gekost. Alle aanbetalingen voor de treinstellen waren al teruggestort.

De NS trof in maart een schikking met AnsaldoBreda. Het spoorbedrijf kreeg 125 miljoen euro van de treinenbouwer. NS had al 213 miljoen in de trein gestopt en leed dus 88 miljoen euro verlies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl