NOS NieuwsAangepast

WHO waarschuwt voor polio

De volksgezondheid wordt bedreigd door nieuwe uitbraken van polio, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gezegd na crisisberaad over de verlammingsziekte. De WHO zegt dat polio in tal van landen de kop op steekt en dat een "gecoördineerde internationale actie" noodzakelijk is.

Polio is een ziekte die kan leiden tot verlamming. Voornamelijk jonge kinderen worden erdoor getroffen. Het poliovirus wordt verspreid door besmet water of ontlasting. Vooral in landen met slechte hygiënische voorzieningen kan de ziekte daardoor snel oprukken.

De landen met het grootste aantal gevallen van polio zijn Pakistan, Syrië en Kameroen. De WHO roept inwoners van die landen op om zich te laten inenten en daarvan een bewijs te laten opstellen, dat ze kunnen meenemen als ze op reis gaan. Ook buitenlanders die langere tijd in een van die landen verblijven, zouden zich minimaal een maand van tevoren moeten laten vaccineren.

Reizen

Polio was lange tijd op z'n retour, maar wordt nu toch verder verspreid. Volgens de WHO is het aannemelijk dat het reisgedrag van volwassenen daar een rol bij speelt. De verspreiding kan leiden tot meer ziektegevallen en "het mislukken van de wereldwijde anti-polio-acties", aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.

Ook in landen als Afghanistan, Somalië en Ethiopië worden gevallen van polio gemeld. Israël is het enige westerse land waar de ziekte volgens de WHO voorkomt.

Nederland

In Nederland was de laatste polio-epidemie in 1992 en 1993 toen 79 mensen besmet raakten. In 1978 waren er 110 gevallen en in 1971 waren het er 39.

Voordat de vaccinatie in Nederland werd ingevoerd waren er jaarlijks honderden polio-gevallen en bij uitbraken tot tweeduizend. Nederland blijft ondanks de hoge vaccinatiegraad van ongeveer 95 procent toch een risicoland voor polio-uitbraken.

Dat komt doordat sommige groepen streng gereformeerden vaccinaties afwijzen en bij elkaar wonen waardoor zij niet profiteren van de groepsimmuniteit die elders in het land wel bestaat door de hoge vaccinatiegraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl