NOS NieuwsAangepast

Doden bij geweld in Slavjansk

Bij nieuw geweld in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk zijn zeker vier militairen om het leven gekomen. Ze werden gedood bij een aanval op een controlepost van separatisten. Bij het vuurgevecht dat ontstond, vielen ook tientallen gewonden.

Een journalist van persbureau Reuters meldde vanochtend als eerste dat bij een checkpoint in een buitenwijk van Slavjansk werd gevochten. Naar verluidt sloegen de separatisten met pantserwagens op de vlucht.

Kerkklokken

Een Duitse verslaggever in Slavjansk zegt dat er onophoudelijk sirenes loeien en kerkklokken worden geluid. Volgens hem is in het centrum niets te merken van een legeroffensief. De zelfbenoemde burgemeester van Slavjansk, een pro-Russische activist, heeft tegen de Bild-verslaggever gezegd dat hij nog wel zware gevechten verwacht.

Een journalist van een Russisch tv-station zegt dat bewoners van Slavjansk bomen omhakken en op de weg leggen, om een doortocht van het Oekraiense leger te voorkomen.

Explosie

Op beelden op YouTube is ook een explosie te zien in het dorp Semenivka, niet ver van Slavjansk en het separatistenbolwerk Kramatorsk. In het dorp is waarschijnlijk een benzinestation ontploft. Boven Semenivka hangt een zwarte rookpluim.

Het geweld in Oekraïne is afgelopen weekend verder toegenomen. Het leger begon vrijdag een offensief om de controle te herwinnen in bolwerken van pro-Russische activisten, waaronder Slavjansk.

Privatbank

De grootste bank van Oekraïne, Privatbank, heeft vanwege de onrust alle kantoren in Oost-Oekraïne gesloten. De bank wil naar eigen zeggen niet langer zaken doen in gebieden waar de levens van medewerkers worden bedreigd. Privatbank zegt dat in de afgelopen tien dagen 38 geldautomaten en 24 kantoren zijn vernield.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl