NOS NieuwsAangepast

"Acties leger Oekraïne gaan verder"

Het lijkt erop dat de operaties van het Oekraïense leger tegen pro-Russische separatisten ook vandaag verdergaan. "Vannacht zijn er in de stad Slavjansk weer schoten gehoord", zegt verslaggever Gert-Jan Dennekamp. "Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd, maar het leger staat voor de poorten van de stad."

Slavjansk wordt gezien als het centrum van het gewapende verzet tegen de regering van Oekraïne. De oostelijke stad is omsingeld door veiligheidstroepen. Toegangswegen zijn afgezet en gisteren waren er leger-acties in dorpen in de buurt.

"Pro-Russen in Slavjansk lopen met wapens over straat", zegt Dennekamp.

Verzet

De grootschalige operatie begon vrijdagochtend. Er waren acties in onder meer Kramatorsk, Marioepol en Odessa. Bij geweld vielen vrijdag in Odessa tientallen doden.

"De militaire operatie is niet echt een succes", zegt Dennekamp. "In het gebied dat militairen bij Slavjansk heroveren, worden ze niet onthaald als bevrijders."

Het leger wordt er tegengewerkt door groepjes boze inwoners, die de pro-Russische activisten steunen. "Soms zijn het maar vier mensen. Die zagen dan een boom om, zodat het leger tijdens de operatie wordt opgehouden en niet verder kan rijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl