NOS NieuwsAangepast

Bevrijdingsdag bij de NOS

De NOS doet vanavond verslag van de viering van Bevrijdingsdag in twee speciale uitzendingen.

Om 20.30 uur is er op Nederland 1 een rechtstreeks verslag van het 5-meiconcert op de Amstel in Amsterdam en een terugblik op de start van de Nationale Viering van de Bevrijding. Om 23.10 uur ziet u op Nederland 3 een impressie van de Bevrijdingsfestivals in het programma Artiesten voor de Vrijheid.

Bevrijdingsdag 2014

De officiële start van de Nationale Viering van de Bevrijding is dit jaar in Drenthe. Premier Rutte ontsteekt om 13.00 uur op het Bevrijdingsfestival in Assen het Bevrijdingsvuur. Speciale gast is de eerste vrouwelijke president van Ierland (1990-1997) en voormalig Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Mary Robinson, die in De Nieuwe Kolk in Assen de 5-meilezing houdt.

Voorafgaand aan het Concert op de Amstel ziet u in NOS Bevrijdingsdag hier een impressie van. Ook is er aandacht voor het Bevrijdingsdefilé in Wageningen.

Koningspaar

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zijn aanwezig bij het 5-meiconcert op de Amstel, dat dit jaar wordt uitgevoerd door philharmonie zuidnederland onder leiding van dirigent Arjan Tien.

Solisten zijn actrice en zangeres Jenny Arean, jazzmuzikant Wouter Hamel en violiste Liza Ferschtman. Nieuw is de rol van de verteller, vertolkt door acteur Hans Dagelet, die teksten uitspreekt van dichter F. Starik. Scapinoballet Rotterdam zal optreden met een speciale choreografie van Ed Wubbe.

NOS-presentator Rik van de Westelaken spreekt voorafgaand aan het concert met Mary Robinson en de solisten.

Artiesten voor de Vrijheid

Het sluitstuk van de Dag van de Vrijheid is het programma NOS Artiesten voor de Vrijheid 2014. Dit programma volgt de Ambassadeurs voor de Vrijheid tijdens hun tournee per helikopter langs de veertien Bevrijdingsfestivals. De ambassadeurs zijn dit jaar singer-songwriter Douwe Bob, zanger Gers Pardoel en de Utrechtse rockformatie Kensington.

Winfried Baijens presenteert het programma vanaf het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Via de livestream is het festival de hele dag rechtstreeks te volgen.

Behalve in Zwolle zijn er ook festivals in Leeuwarden, Groningen, Assen, Almere, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Haarlem, Wageningen, Den Bosch, Roermond en Vlissingen.

NOS Bevrijdingsdag 2014 20.30 - 22.05 uur, Nederland 1 Presentatie: Rik van de Westelaken

NOS Artiesten voor de Vrijheid 2014 21.55- 22.25 uur, Nederland 3 Presentatie: Winfried Baijens

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl