"Oekraïne en Syrië zijn heel dichtbij"
De viering van Bevrijdingsdag is vannacht begonnen met het aansteken van het bevrijdingsvuur in Wageningen. Vanuit de stad waar de Duitse bezetter in 1945 de overgave tekende, brengen hardlopers het vuur in een estafette naar alle delen van het land.
Kort na middernacht gingen hardloopteams op pad. Als eerste was een groep uit het Groningse Bedum aan de beurt.
"Je staat stil bij hoe fragiel eigenlijk vrijheid is", zei een van de deelnemers. "Twee, drie grenzen verderop is het oorlog. Als je nu ziet wat er in Oekraïne gebeurt en in Syrië, dat is zo dichtbij. Ook in Nederland kan het snel omslaan, als je de politieke bewegingen ziet."
IJzeren Gordijn
Ook directeur Ed Dumrese van het Wagenings Bevrijdingsfestival merkt dat de onrust in Oekraïne de mensen juist vandaag bezighoudt. "Vrede en vrijheid zijn begrippen die niet ver weg zijn. De Koude Oorlog, het IJzeren Gordijn, dat heel ver weg was, dat komt toch weer wat terug."
Bevrijdingsdag wordt vandaag gevierd met veel festivals en andere muzikale activiteiten. De viering begint in Drenthe, waar premier Rutte het bevrijdingsvuur aansteekt. De vroegere Hoge Commissaris van de Mensenrechten bij de VN Mary Robinson houdt de 5-meilezing in Assen.
Op veertien plaatsen zijn Bevrijdingsfestivals. De artiesten die dit jaar als Ambassadeurs van de Vrijheid per helikopter de festivals aandoen, zijn Douwe Bob, Gers Pardoel en Kensington.
Amstel
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zijn vanavond bij het concert op de Amstel in Amsterdam, waarmee Bevrijdingsdag wordt afgesloten. Het concert wordt dit jaar uitgevoerd door de philharmonie zuidnederland.