NOS NieuwsAangepast

67 arrestanten Odessa vrijgelaten

De Oekraïense politie heeft in Odessa 67 arrestanten vrijgelaten die vastzaten sinds het geweld van vrijdag. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

De vrijlating volgt op de bestorming door pro-Russische activisten van het hoofdkantoor van de politie, gistermiddag. Enkele honderden separatisten vielen het politiebureau aan om de vrijlating van de arrestanten te eisen. Ze gooiden ramen in en forceerden het toegangshek.

Leuzen

Niet lang na de schermutselingen werden de eerste mensen vrijgelaten, tot vreugde van de pro-Russische activisten. Ze lieten leuzen horen als "Rusland, Rusland" en "Russen laten hun naasten niet in de steek".

Kiev-gezinde betogers reageerden daarentegen woest op de vrijlating. Enkele honderden mensen liepen in een protestmars naar het ministerie van Binnenlandse Zaken, zingend "glorie voor Oekraïne".

Onduidelijk is hoeveel mensen er nu nog vastzitten voor het geweld van vrijdag. Daarbij vielen meer dan veertig doden, het merendeel pro-Russische activisten die omkwamen bij een brand in een vakbondsgebouw.

Jatsenjoek

President Jatsenjoek bracht gisteren een bezoek aan de Zuid-Oekraïense havenstad, in een poging de onrust te temperen. Hij maakte bekend een onderzoek in te stellen naar de rol van de politie bij het geweld van vrijdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl