Premier: Portugal op eigen benen

Door correspondent Jessica van Spengen

Portugal heeft niet langer steun van Europa nodig. Dat heeft premier Pedro Passos Coelho van Portugal bekendgemaakt op een speciale persconferentie.

De noodsteun die het land nu ontvangt vanuit Europa duurt tot 17 mei. Een nieuwe bailout, waarvoor tot een paar maanden geleden nog werd gevreesd, is volgens de premier niet nodig.

Portugal ontving de laatste drie jaar 78 miljard euro uit het Europese noodfonds. In ruil daarvoor werden strenge afspraken gemaakt. Zo beloofde het land te bezuinigen op de uitgaven en om overheidsinstellingen te hervormen.

De trojka, bestaande uit de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF, controleerde of het land zich aan de afspraken hield. Bij het laatste bezoek van de trojka werd al bekendgemaakt dat de toezichthouders tevreden zijn.

Té positief

Niet iedereen in Portugal reageert positief op de aankondiging van de premier dat er geen Europese hulp meer nodig is. Volgens sommige politiek analisten zijn de voorwaarden voor de noodsteun helemaal niet gehaald. Er werd hervormd, maar niet genoeg. De staatsschuld nam toe, tot boven de 130 procent. De exportcijfers zijn positief, maar niet voldoende om aan de voorwaarden van de trojka te voldoen.

Volgens de analisten wil de regering met de Europese verkiezingen op komst en met de landelijke verkiezingen van volgend jaar een té positief beeld neerzetten.

Er kwam veel kritiek op de regering de afgelopen jaren door de bezuinigingen die de Portugezen voor hun kiezen kregen. De regering zou nu alsnog de geschiedenis in willen gaan als de regering die Portugal uit de crisis hielp. Ook Europa zou hierbij gebaat zijn om hiermee te benadrukken dat de stabiliteit in de Eurozone is teruggekeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl