NOS NieuwsAangepast

Waterkanon tegen antisemieten

De Belgische politie heeft in de Brusselse deelgemeente Anderlecht het waterkanon ingezet om bezoekers van een antisemitisch congres uiteen te drijven. Het omstreden en onafhankelijke Kamerlid Laurent Louis had de bijeenkomst georganiseerd.

Burgemeester Eric Tomas van Anderlecht had de samenkomst verboden, omdat er volgens hem grote risico's waren voor de veiligheid en de openbare orde. Ook manifestaties voor en tegen het congres zijn verboden.

Schermutselingen

Er kwamen zo'n 400 mensen af op de bijeenkomst, waarna schermutselingen ontstonden tussen de politie en de bezoekers. De menigte scandeerde leuzen en er werd met flessen en stoelen gegooid.

Uiteindelijk werd de groep mensen uit elkaar gedreven door de politie met behulp van het waterkanon. Het is niet bekend of er ook mensen zijn aangehouden.

Antisemieten

Laurent Louis had voor de bijeenkomst onder anderen de beruchte Franse komiek Dieudonné uitgenodigd en nog enkele andere antisemitische sprekers. Een aantal van hen is in het verleden veroordeeld voor racisme en antisemitisme.

Louis noemde kort geleden de holocaust "een verzinsel dat gefinancierd was door de zionisten". Eerder maakte hij premier Elio di Rupo uit voor "meneer de pedofiel".

Tegenbetogingen

Burgemeester Tomas zegt dat hij het verbod op het congres onder meer heeft uitgevaardigd omdat hij inlichtingen had ontvangen "dat mensen op straat zouden komen die zich tegen de bijeenkomst kanten". "Dat zou ernstige risico's voor de openbare veiligheid opleveren."

Onder meer het Simon Wiesenthal Center, een internationale Joodse mensenrechtenorganisatie, en de Belgische Liga tegen Antisemitisme hadden aangedrongen op een verbod op het congres van Louis. Het Forum der Joodse Organisaties had opgeroepen tot een betoging tegen de 'haatbijeenkomst'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl